Står du over for et dødsfald blandt dine nærmeste?

Hvis du har oplevet et dødsfald blandt dine nærmeste, kan der være mange ting at tage stilling til på én gang. Du skal give dig selv lov til at sørge, men samtidig er der forskellige praktiske ting, som skal klares. Der er nogle ting, der haster mere end andet.

Det kan godt komme til at virke meget uoverskueligt at få klaret alle de praktiske ting, men samtidig kan det hjælpe dig til at få tankerne lidt på afstand. Men hvilke praktiske ting er der egentlig at tage stilling til lige efter et dødsfald?

Overvej at få hjælp af en bedemand

En bedemands job er at hjælpe dig så godt igennem et dødsfald som muligt. Derfor er der også rigtig mange, der vælger at få hjælp af en bedemand, selvom du ikke har pligt til at gøre det. Det er helt op til dig selv, men i hvert fald kan det være rigtig rart med en hjælpende hånd, som har styr på alt det praktiske, som du selv er forvirret omkring eller ikke kan overskue.

En bedemand kan f.eks. hjælpe dig med sådan noget som en dødsannonce, bestilling af blomster osv. Udover det kan bedemanden svare på de spørgsmål, som du måtte have i forbindelse med den praktiske del af dødsfaldet.

Det er en god idé allerede at kontakte en bedemand inden for et døgns tid. Hvis du har problemer med at finde en bedemand, kan du få et godt overblik ved at kigge på nettet.

Vælg tøj til den afdøde

I forbindelse med et dødsfald skal du og/eller andre pårørende også vælge et sæt tøj til den afdøde. I nogle tilfælde har afdøde allerede selv valgt et sæt tøj, men hvis det ikke er tilfældet, er det din og de andre pårørendes opgave at finde et sæt, der vil give mest mening. Det kan f.eks. være, at der er et bestemt sæt, som han/hun altid havde på eller som betød noget specielt for vedkommende. Så vil det være oplagt at vælge netop ét af disse sæt.

Få styr på tømning af dødsboet

Med et dødsfald følger også et efterladt bo, der skal tømmes. Det er én af de slags opgaver, som ikke haster lige så meget som noget andet. Selvfølgelig skal sådan noget som madvarer, planter osv. gerne fjernes hurtigt, så det ikke rådner. Dog behøver det ikke at gå lige så hurtigt med møbler og den slags ting. Det er noget, som folk skal tage i deres helt eget tempo. Nogle kan lide at få det ordnet hurtigt, så dødsfaldet kan komme lidt på afstand eller fordi det er uoverskueligt. Men andre kan lide at gå og tage sig god tid og se tilbage på alting for at mindes den afdøde.

Hvis der skulle opstå problemer eller uenigheder mellem pårørende i forbindelse med dødsbobehandling, vil det være en fordel at få en advokat med ind over, så uenighederne ikke tager overhånd.