Forlæng dit produkts levetid med korrosionsbeskyttelse

Korrosion og slid er måske nogle af de største faktorer, der overvejes, når en virksomhed eller privatperson designer et stålprodukt. Stålprodukter udsættes ofte for korrosion – altså rust – som både gør produktet ærgerligt at se på – men som også kan betyde, at produktet slides hurtigere og derfor hurtigere skal udskiftes.

Du eller I kan heldigvis forebygge et korrosionsangreb. Med korrosionsbeskyttelse af stål overfladebehandler man materialet, så det er den nye overflade, der udsættes for slid – fremfor det egentlige stål, det er fremstillet af.

Korrosionskrav afhænger af miljøet

Alt afhængigt af hvor dit produkt opbevares, er det mere eller mindre udsat for korrosion. Dette betyder, at kravet til korrosionen i høj grad afhænger af miljøet, produktet står i.

Korrosionsbeskyttelse er aldrig en ulempe, men det er forskelligt, hvor stærk korrosionsbeskyttelsen har behov for at være. Hvis dit produkt fx bevares indenfor, så udsættes det ikke for vind og vejr og kan nøjes med en korrosionsbeskyttelse i den kategori, der kaldes C1, og som udgør den “svageste” grad af korrosionsbeskyttelse.

Den stærkeste korrosionskategori betegnes C5 og behandler særligt produkter, der er placeret ved udendørs kystmiljøer, hvor produktet næsten permanent udsættes for kondensering, og hvor saltindholdet er meget højt. Forurening kan desuden også have en negativ effekt på stålkonstruktioner.

Sådan foregår det

Når man skal korrosionsbeskytte et produkt, kan det være nødvendigt at sandblæse det først. Det kan det, fordi overfladen på produktet kan have svært ved at tage imod overfladebehandlingen, hvis det ikke har den korrekte ru og modtagelige facade.

Korrosionsbeskyttelse kan både være en maling, en metallisering i form af aluminium-zink, en forzinkning eller andet. En korrosionsbeskyttelse er i mange tilfælde ikke noget, man selv kan udføre.

Metalliseringen er en attraktiv overfladebehandling i de tilfælde, hvor det ikke er muligt at forzinke et produkt, fordi det er for stort til at nedsænke i beholderen med den opvarmede zink. Tilmed er der nogle materialer, der ikke er modstandsdygtige over for zinkens høje temperatur. Når man forzinker, opnår zinken en temperatur på 460 grader.

En metallisering, derimod, kan påføres med sprøjte. Det betyder, at produktet hverken kan være for stort eller svagt til at modtage en metallisering.