Sådan skifter du selv dine dæk på bilen

Dækskifte

Det behøver ikke være svært at klare nogle af de opgaver, der følger med som bilejer. Her taler vi blandt andet om muligheden for selv at skifte dæk på bilen, eksempelvis når vinterdækkene skal på i vinterhalvåret. Derfor får du her en guide til, hvordan du selv skifter dine dæk på bilen, og hvad du har brug for, hvis du selv vil klare opgaven.

Vinterdæk er vigtigt at få skiftet til, idet du får et langt bedre vejgreb med disse. Det er i dag ikke lovpligtigt at køre med vinterdæk i Danmark i modsætning til både Sverige og Norge. Dog vil det gøre dig langt mere sikker på vejene.

Her er, hvad du skal bruge

Det essentielle, når du skal skifte til vinterdæk, er at kende til, hvordan du gør det. Men før du kan gå i gang, har du brug for nogle få redskaber, der gør det muligt for dig at klare opgaven selv. Først og fremmest skal du have et hjulsæt. Du skal også bruge en donkraft og en hjulnøgle, og disse to redskaber ligger allerede i langt de fleste biler.

Herefter skal du sørge for at placere bilen et sted, hvor du har god plads omkring dig. På den måde får du den bedste arbejdsstilling, der gør det hele langt nemmere for dig.

Sådan skifter du til vinterdæk

Når du skal i gang med at skifte til vinterdæk, skal du først sørge for at sikre bilen. Det gør du ved at trække håndbremsen og sætte den i gear. Herefter skal du placere din donkraft på bilens løftepunkter. Disse er placeret cirka 20 centimeter fra hjulet, så du kan hejse bilen op. Når bilen er løftet, kan du løsne hjulboltene og skrue dem helt af. Tag hjulet af, og find det nye frem.

Herefter sætter du dit vinterdæk på og spænder hjulboltene hårdt. Bliver disse for løse, kan du risikere, at dit hjul falder af under kørsel. Strammes de for meget, kan dine fælge blive ødelagt. Med en momentnøgle kan du være sikker på at få den rette tilspænding.

Huske sine fælge

I dag er det lovpligtigt at køre med fælge på din bil. Du kan både finde stålfælge og alufælge, der hver især har sine fordele. Når du skal vælge fælge til dine vinterdæk, er det altid godt at investere i stålfælge. Disse er slidstærke og kan modstå salt på vejen og det skiftende vejr.

Har du endnu ikke fundet nye fælge, skal du være opmærksom på at købe nogle, der passer til hjulets størrelse. Der er to krav til dine fælge, som du skal overholde.

Først og fremmest må sporvidden kun øges med 10 millimeter på hver side. Du skal regne dette ud fra den mindste sporvidde, der er angivet. De skal også overholde skærmreglementet for at være lovlige. Det betyder, at hele hjulet skal være inden for skærmen, og dette er inklusiv dæksidens runding. Her kan du altid rådføre dig med en fagmand, der kan hjælpe dig med at finde de helt rigtige fælge.