Det skal du tænke over, før du vælger efterskole

Efterskolen er for mange det bedste år nogensinde – især hvis du havner på en efterskole, der passer lige til dine interesser. Efterskoler er enormt populære herhjemme, og det er en glimrende mulighed for dit barn for at komme ud og udvikle sig til et voksent menneske. Der findes mange forskellige efterskoler rundt omkring i Danmark efterhånden, og alle har forskellige linjer, tilvalg og visioner. Læs med i denne artikel, og hør mere om de ting, du skal tænke over, før du vælger en efterskole. 

Hvilke linjefag har efterskolen?

Dette er et vigtigt punkt, når du skal kigge på en efterskole. Der er mange forskellige linjer at vælge imellem, hvor de mest populære er boldspil, idræt, musik eller friluftsliv. Nogle efterskoler tilbyder også en linjefag i ridning, hvor du kan medbringe din egen hest, hvis du er heldig at have en. Men du skal vælge en linjefag efter interesse. Hvis du er meget interesseret i sport, så skal du måske vælge en efterskole, der har boldspil. Og det skal gerne være boldspil, der går ud over de klassiske som fodbold og håndhold. Måske du gerne vil spille volleyball på efterskole i Jylland, for at udvikle dine færdigheder indenfor volleyball. Undersøg derfor dine muligheder, når det kommer til linjefag. Hvis du har indlæringsvanskeligheder, så findes der også efterskoler, der har fokus på dette, så du kan blive endnu stærkere f.eks. at stave, læse eller udtale ord korrekt. 

Har efterskolen plads?

Du skal begynde tidligt med at kigge på efterskoler. Helst gerne et helt år før du påtænker at begynde på efterskole. Dette er med til at sikre, at du får plads på den efterskole, som du drømmer om. Begynd derfor din research i god tid, eller få reserveret en plads på den efterskole, du gerne vil gå på. Nogle efterskoler er meget attraktive og får ret hurtigt fyldt pladserne op. Der findes også mindre efterskoler, hvor pladsen er minimal og kan derfor ikke tage mange elever ind. Du kan med fordel kontakte efterskolen, og høre hvad de har af plads i det skoleår, du påtænker at begynde. Tag også til Åbent Hus-dage på forskellige efterskoler, så du kan sondere terrænet, før du træffer en endelig beslutning. 

Hvilket skoletrin skal du gå på?

Efterskoler er meget forskellige, men de fleste vil tilbyde skoletrin fra 8. – 10. klasse. Du kan også finde skoler, der tilbyder 11. og 12. klasse, men de findes normalt kun i de større byer. Hvis du har et bestemt klassetrin i tankerne, så skal du undersøge om den pågældende efterskole tilbyder det skoletrin for dig. Du kan i nogle tilfælde gå på efterskolen både i 9. og 10. klasse. Dog kan det koste dig en del penge, så du skal vide, om du har budgettet til at kunne gøre det. Nogle efterskoler kan også være imod det, da de ønsker nye elever hvert år, men det er ikke tilfældet hos alle.